Betolakodó a házamban – avagy hogyan engedjünk be valakit az életünkbe

Aki sokáig él egyedül, könnyen megszokja ezt a helyzetet, aminek vannak előnyei és hátrányai. Senki nem kenyérmorzsázza össze az asztalt, nem teszi a fürdőkád másik végébe a szappant, nem hagyja sárosan a cipőt az előszobában. Hátránya viszont, hogy senki sem vásárol be, nem mosogat el és nem főz, csak hogy a földi dolgokat említsem. Mégis ezek azok a dolgok, amelyek ha rendben működnek, egy jó alapot szolgáltathatnak a kapcsolat számára, viszont nagyon sok súrlódási felületet is okozhatnak. Miért is tartom fontosnak, hogy beszéljek erről? Hiszen a legtöbb kapcsolat a mindennapi dolgokon siklik félre: még erre sem képes, hogy felmosogasson, megint a fogkrém közepét nyomta meg a vége helyett, kicsinál, hogy megint fel(le)hajtva hagyta a WC fedelet. Ismerős?

Mielőtt új párkapcsolatba kezdünk, érdemes egy picit körülnéznünk magunk körül. Szeretnénk egy új kapcsolatot, de betolakodóként, vendégként vagy társamként tudom fogadni a másikat az életemben? Azt, hogy nézzünk körül magunk körül, a szó legszorosabb értelmében értem: befogadó az otthonunk egy plusz fő számára? Csak hogy a legtriviálisabbat említsem: elég nagy az ágyam, hogy beférjen, van hely a szekrényemben, ahová pakolhat, van egy falatnyi hely a fürdőszobában a fogkeféjének? Ha a válasz itt az, hogy nincs, érdemes elgondolkozni azon, hogy akivel össze szeretnénk kötni az életünket, vajon betolakodónak vagy örök vendégnek érzi magát nálunk.

Bármelyiknek is, valamit nem jól csinálunk.

Nézzük tehát ez esetben mit tehetünk, hogy a saját kényelmünk se szenvedjen csorbát, de a párunknak a lehető legfájdalommentesebb legyen a hozzánk költözés:

1. Legyen kellően tágas és kényelmes az ágy, amiben mindketten jól érzitek magatokat: az összes standard ágykeret méretbe lehet kapni két különböző típusú matracot, lehet az egyik fele puha a másik pedig kemény, itt nem kell kompromisszumot kötni. A Jyskben jó áron lehet széles választékból válogatni.

2. Hagyj helyet a ruháknak: szortírozni senki sem szeret, de egy átnézést megér a ruhatár, mindig akadnak olyan darabok, amik már megérettek arra, hogy elengedd őket. Ajándékozd gyermekotthonnak vagy rászorulóknak, mindenki jól jár. Amikor ez sem elég, akkor bővíteni kell, ha van hely, új szekrénnyel, ha nincs, akkor komplexebb gardróbrendszerrel. Az IKEA-ban rengeteg beépíthető szereléket lehet kapni, ami segít a holmik rendszerezésében, így kevés helyen több fér.

3. A fürdőszobában is csinálj helyet, mindegy, hogy férfiról vagy nőről beszélünk, mindkét nem piperecikkei rengeteg helyet foglalnak. A nők krémek, parfümök, sminkszerek, pamacsok, ecsetek sokaságát, míg a férfiak borotválkozási kellékek, dezodorok, parfümök halmait szeretné majd elhelyezni. Érdemes beruházni egy mosdószekrénybe, ha nincs még ilyen, ez rengeteg ritkán használt cikket elnyel, a fiókjában pedig általában jól megférnek a sűrűbben használt termékek. A tükör is rejthet polcot, érdemes megfontolni, hogy szekrényt rejtő tükröt vegyünk. Itt is igaz viszont a mondás: szortírozni kell. A lejárt szavatosságú kencéket dobjuk ki, a sosem használt sminkszereket és az egyszer használt parfümöket ajándékozzuk el: új gazdája lehet jobban fog örülni neki, mint mi valaha is fogunk.

4. Értékeljük át a konyhánkat, ha párunk sokat főz, mi keveset vagy fordítva, érdemes végignézni, hogy mi az, amit tehetünk, hogy a másik kényelmesen érezze magát benne, ha neki kell főznie vagy mosogatnia. Legyen egy ésszerű elrendezése a konyhai eszközeinknek, ez nekünk is jól jön, nem csak párunknak, ha egyből megtalálja, amit keres. Érdemes már az elején tisztázni a konyha körüli rendet: ha vendég vagyok, nincs semmi dolgom.

Egy párkapcsolathoz elengedhetetlen a befogadás, amikor pedig költözésre kerül a sor, mindig felmerül a kérdés, hogy hozzá vagy hozzám? Az ő lakása kicsi, az enyém se nagyobb. Megoldás: egy harmadik opció, ez azért lehet a legjobb döntés, mert így senki sem a másik személyes terébe csöppen bele és kezd el ott betolakodóként élni. A teljes váltás pedig sokat segít, hiszen mindkét embernek ugyanolyan kényelmetlen, tehát ugyanolyan helyzetbe kényszerül mindenki, míg egymáshoz költözésnél mindkét fél áldozatot hoz, csak nem ugyanolyan mértékűt. Egy költözés során akár új szokások is kialakulhatnak, ami megint a sikeres párkapcsolathoz járulhat hozzá, hiszen együtt alakulunk. A lehetőségekhez mérten ne egyik vagy másik félhez és annak szüleihez költözzünk, ez általában hamar megöli a kapcsolatot vagy az egyik felet különösen kompromisszumokra kényszeríti.

Amikor együtt kerestek új lakást vagy házat, érdemes leülni és összeírni mindazokat, amik fontosak lehetnek számotokra egy új élet kezdeténél. Nagyon sok kiderülhet egy ilyen beszélgetés során és segít megismerni egymást, még akkor is, ha már azt gondolnád, mindent tudsz a másikról. Az együttélés elkezdése egy nagyon fontos szakasza egy kapcsolatnak, egy mérföldkövet jelent, elköteleződést, érdemes tehát komolyan venni.

Szerző:

Fibinger Zsuzsa Petra
Lakberendező
online-lakberendezes.hu